Издаване на фактура от и на физическо лице?

Когато физическо лице е издател или получател на фактура, това създава известни специфики и изисквания, свързани с попълването на лични данни като име, адрес, ЕГН или Булстат, в зависимост от това дали лицето е обикновено физическо лице или самоосигуряващо се. Тези реквизити са важни както за коректното издаване на фактурата, така и за спазването на законовите изисквания и защитата на личните данни.

Издаване на фактура на физическо лице

1. Име на физическо лице:

  • Какво се изписва: Когато фактурата се издава на физическо лице, се изисква вписване на пълното име (три имена: име, презиме и фамилия). Това е основен реквизит, който идентифицира получателя на фактурата.
  • Задължителен реквизит: Независимо дали лицето е обикновен гражданин или самоосигуряващо се лице, името трябва да бъде коректно вписано. То е задължителен елемент във фактурата и е необходимо за счетоводни и правни цели.

2. Адрес на физическо лице:

  • Необходимост от вписване: Адресът на физическото лице може да бъде задължителен реквизит във фактурата, особено когато става дума за доставки или услуги, свързани с конкретен адрес. Най-често се вписва постоянният адрес на лицето.
  • Защита на личните данни: Адресът е лична информация, която трябва да бъде защитена съгласно регулациите за защита на данни (GDPR), като се гарантира, че е използван само за нуждите на фактурата и не се споделя неправомерно.

3. ЕГН на физическо лице:

  • Кога се изисква ЕГН: Изписването на ЕГН не е задължително във всяка фактура. То може да бъде вписано само ако законодателството го изисква или ако клиентът пожелае това. За стандартни търговски сделки с физически лица ЕГН обикновено не се вписва.
  • Особености при изписването: Ако се налага вписване на ЕГН, трябва да се внимава за спазването на правилата за защита на личните данни, за да се гарантира, че информацията няма да бъде използвана неправомерно.

4. Булстат на физическо лице:

  • Самоосигуряващи се лица: Ако физическото лице е самоосигуряващо се, то има Булстат, който се изписва вместо ЕГН. Този идентификационен номер е задължителен, когато лицето упражнява свободна професия или друга дейност като едноличен търговец.
  • Задължителен реквизит: В случаите, когато фактурата е към самоосигуряващо се лице, Булстатът е задължителен и трябва да бъде коректно попълнен във фактурата.

Издаване на фактура от физическо лице

1. Физическо лице – обикновен гражданин:

  • Обикновените физически лица обикновено не издават фактури, освен ако не са регистрирани като самоосигуряващи се лица или като еднолични търговци. Ако едно физическо лице желае да издаде фактура, например за наем или услуги, то трябва да има Булстат като идентификационен номер.
  • ЕГН може да се изисква в някои случаи, но то не е стандартен реквизит за издаване на фактура от физическо лице.

2. Самоосигуряващо се лице:

  • Самоосигуряващите се лица като адвокати, лекари, занаятчии и други лица, упражняващи свободна професия, трябва да издават фактури с вписване на техния Булстат.
  • Фактурата трябва да съдържа пълната информация за услугата или продукта, както и техните данни като самоосигуряващи се лица, включително име, Булстат, адрес и банкови данни (ако е необходимо).

3. Значение на реквизитите:

  • За физическите лица, които не са самоосигуряващи се, издаването на фактура от тях е рядкост и обикновено изисква допълнителни правни и счетоводни консултации. Булстатът или ЕГН не са задължителни във всички случаи, но трябва да се предоставят при поискване.

Издаването на фактура от или на физическо лице изисква внимание към личните данни като име, адрес, ЕГН и Булстат. За обикновените физически лица издаването на фактура е по-рядко срещано, докато самоосигуряващите се лица имат задължението да издават фактури при предоставяне на услуги или продажба на стоки. Важно е да се спазват всички правни изисквания и да се защитават личните данни съгласно регулациите.